PLM Hoe werkt het?
De Parallel Luisteren Methode sluit aan bij de manier waarop de hersenen werken. Je let tijdens een gesprek op drie informatiebronnen: de inhoud, het gespreksproces en de manier waarop de hersenen van je gesprekspartner werken. Aansluiten op de werking van het brein van de ander maakt PLM een nieuwe methode. De uitleg en aanpak staan beschreven in het boek Effectief adviseren van Simone Schenk.
Tijdens een gesprek wordt als eerste informatie door de hersenen verwerkt die te maken heeft met overleven. Los van de totale inhoud van iets wat er gezegd wordt, kan een blik of een toon al vecht-vries-vlucht mechanismen activeren. De reactie van je gesprekspartner zal zeker vijf minuten lijken op die van de Haas (zie De Zoo). Daarmee kun je rekening houden tijdens een gesprek.
De hersenen halen vervolgens alles uit het gesprek dat te maken heeft met de positie in de groep, macht en afhankelijkheid. Op basis van ervaring reageert het brein zonder verder na te denken. Bovendien komt er een stroom hormonen vrij. De Wolf (zie de Zoo) is actief en zal minstens twintig minuten het besprek beïnvloeden. Je mag geen grondige inhoudelijke analyse en doordachte reacties verwachten, ook al lijkt iemand rationeel te reageren. Dat speelt een grote rol tijdens gesprekken waarin plannen ter sprake komen voor vernieuwing en verandering. Met PLM kun je daarop inspelen.
Na de overleving en de positie in de groep, komt de informatiestroom pas bij het geheugen en het denken aan. De hersenen kunnen verdwalen en verstrikt raken in het eigen geheugen. Dan reageert de Inktvis (Zoo) met een chaotische woordenstroom. Of iemand blijft reageren vanuit bestaande procedures, spreekt vanuit ervaring in lang bestaande situaties. De Bever (Zoo) werpt een dam op en doet niet mee aan vernieuwend denken, maar zwemt rond in zijn geheugen. Met PLM kun je een gesprek zo leiden dat je gesprekspartner de valkuilen van het geheugen vermijdt en meedenkt.
Ten slotte kunnen de hersenen ook inefficiënt omgaan met de aanwezige denkcapaciteit. De Eland (zie de Zoo) zet bij voorbeeld al zijn denkkracht in bij het volgen van de leider, degene die het woord pakt of de spreker met de meeste ervaring. De hersenen staan dan in de stand ‘volgen van de redenering’ en dat deel van de hersenen blijft, eenmaal geactiveerd, in die stand staan totdat er niets meer te volgen valt. Met PLM merk je snel hoe je de Eland kunt voorkomen of aanpakken.
Een andere vorm van inefficiënt denken is het aan de lopende band brainstormen, nieuwe oplossingen bedenken, een stroom aan vrije associaties. Dit is de Kikkerprins (Zoo) die hardop denkt maar niet onthoudt wat het brein verzint. Ook daarop kun je in een gesprek alert zijn en inspelen.
PLM werkt in vier stappen om de Zoo te voorkomen of te temmen. Start een gesprek met een vraag naar een karakteristieke situatie en inventariseer eerst wat daarover in het geheugen opgeslagen zit. Graaf NIET naar emotie en gedachten. Als het geheugen ondersteboven is gekeerd, op gedrag, verbaal, non-verbaal, feitelijkheden, dan is er een filmpje gevormd waarin je waarschijnlijk al een paar mogelijke pijnpunten hebt ontdekt maar nog niet bevraagd. Die punten ga je in kaart brengen. Welke gevoelens en gedachten zitten er al in het hoofd opgeslagen rondom die punten? Je gaat nog niet richting toekomst, doel of oplossingen. Pas als de totale situatie in kaart is gebracht, ga je verder. Je last echter eerst een adempauze in van minimaal twintig minuten (liever een dag). Daarna start je een gesprek over oplossing of aanpak. Je haakt aan op de denkstijl van je gesprekspartner. PLM is gebaseerd op resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de werking van de hersenen. Er start onderzoek naar het meten van het rendement van PLM in vergelijking met andere methoden (Proefschrift).